Na co zwrócić uwagę w żywieniu zawodowych tenisistów
Warning: Undefined variable $naglowek_tekst in /home/klient.dhosting.pl/lexus/prod/lexus/tenis/public_html/wp-content/themes/lexus-tennis-child/single.php on line 33
Tenis ziemny jest dyscypliną sportową, która wymaga od zawodników świetnego przygotowania fizycznego, jak i psychicznego już od najmłodszych lat. Przygotowanie motoryczne wymaga ukształtowania zdolności wytrzymałościowych, szybkościowych oraz siłowych. Sport wyczynowy to nie tylko regularne i intensywne treningi, ale również turnieje krajowe i zagraniczne. To właśnie one stanowią główne wyznaczniki przy układaniu programu treningowego i żywieniowego. Aby wszystko doskonale funkcjonowało i przynosiło określone rezultaty należy zapewnić zawodnikom profesjonalną opiekę.
Zawodnicy wykazują zwiększone zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki odżywcze. Dlatego też, aby dieta była dobrze zbilansowana, uwzględnia się ich wiek, płeć, stan zdrowia, uwarunkowania genetyczne oraz charakter podejmowanej aktywności fizycznej. Nieodpowiednie odżywianie może przyczynić się do występowania urazów/kontuzji i negatywnie wpływać na wyniki sportowe. Również, w sportach wyczynowych stosowane są suplementy diety, które stanowią dodatkowy element podstawowego żywienia.
Już na kilka tygodni przed startami, zawodnicy powinni zwrócić uwagę na odpowiednią podaż węglowodanów, by uzupełnić zapasy glikogenu mięśniowego i wątrobowego, z którego pochodzi większość energii. Istotne, aby były to produkty zawierające węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które zwiększają ilość glikogenu w organizmie. Na kilka dni przed zawodami zwraca się uwagę na prawidłową podaż białka, w celu ochrony tkanek i produkcji kreatyny. Również, kluczowym elementem jest nawodnienie. Każdy ubytek wody z ciała może prowadzić do odwodnienia, które obniża wydolność organizmu.
Dietetyk LTT by Legia: Paulina Rustecka